Hoe persen wij de olie

De firma Ol’Vita Krzysztof Dziaduch gebruikt koude persing voor de productie van eetbare plantaardige oliën. De sleutelrol is het gebruik van zorgvuldig geselecteerde grondstoffen van hoge zuiverheid en premiumklasse.
Het bedrijf produceert enkele tientallen verschillende koudgeperste oliën. Om een lage perstemperatuur te garanderen, d.w.z. onder 35°C, moeten de schroefpersen en hun snelheidsbereik speciaal worden gekozen voor het type grondstof. Alleen op deze manier is het mogelijk om oliën te verkrijgen met vaste, onveranderlijke parameters, die de eigenschappen hebben van de maagdenolie. In het geval van gevoelige oliën bijv. Lijnzaadolie voor het Budwig dieet, met een hoog gehalte aan omega-3-vetzuren, wordt het vet afgekoeld tot onder 10°C.
Om de zaaddeeltjes en eiwitfracties te verwijderen, wordt de olie onder druk door gespecialiseerde filters geleid. Dit proces garandeert een neutrale smaak, kenmerkend voor de grondstof waaruit de olie werd geperst. Filtratie is een van de elementen die invloed op de hoge kwaliteit van het eindproduct en de juiste biochemische en microbiologische parameters hebben.
Er blijft geen productieafval over in het proces van koudpersen, aangezien de resterende oliekoek wordt gebruikt als eiwitrijk voeringrediënt (bv. koolzaad- of zonnebloemkoek) of als grondstof voor de productie van verschillende soorten meel (bijv. pompoenmeel).